Koolhydraatarm eten, zo doet je dat!

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten, wat is dat en hoe kun je er het beste achter komen wat hier nu allemaal onder valt? In dit artikel ga ik je vertellen wat de voor- en nadelen zijn, waarom je het juist wel of niet moet gaan doen en wat het beste dieet is wat je kunt volgen! 

Let’s go en kom erachter hoe ook jij heel gemakkelijk koolhydraatarm kunt eten!

Waarom een koolhydraaitarm dieet volgen?

De reden dat we koolhydraatarm eten kan om verschillende redenen zijn. Veel voorkomende redenen zijn om bijvoorbeeld af te vallen. Ook wordt het veel gebruikt op het moment dat er gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld diabetes type 2. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat door een koolhydraatarm dieet mensen die hier last van hebben minder klachten kregen.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

De naam zegt het eigenlijk al, je gaat je koolhydraten terugschroeven vergeleken bij wat je normaal nodig zou hebt. Je haalt dus naar verhouding een stuk minder energie uit de koolhydraten.

Gemiddeld halen we zo’n 20 – 25% van je energie uit koolhydraten. Je zult nu meer energie uit bijvoorbeeld eiwitten moeten halen. Het indelen van eiwitten in je dieet kun je terug vinden in ons artikel over eiwitten.

Het voordeel hiervan is weer dat als je veel sport en meer eiwitten dan koolhydraten gaat eten is dat je af zult vallen maar qua spiermassa weinig zult merken omdat je meer eiwitten binnen krijgt. Daardoor zul je nog meer gaan verbranden (spieren vragen ook om energie) dus zullen die de energie verbranden die overblijft en dat is vet.  

Per persoon heb je gemiddeld zo’n 100 gram aan koolhydraten per persoon nodig. Als je intensief sport mag dit meer zijn omdat je dan ook meer verbruikt natuurlijk. Dus met sporten en iets meer dan 100 gram koolhydraten per dag hou je het lichaam in evenwicht. Het komt niet aan maar valt ook niet af. Als je dus bijvoorbeeld af zou willen vallen dan zal naast het sporten de intake van koolhydraten ook omlaag moeten, anders gebeurd er niks.

Is een koolhydraatarm dieet gezond?

Uit onderzoek is gebleken dat het eten van een matige hoeveelheid koolhydraten en eiwitten ten goed komt van de gezondheid en de laagste kans geeft op overlijden. Dit is in een Amerikaans onderzoek getest samen met mensen die of veel koolhydraten en eiwitten aten of juist veel te weinig. 

 

In het onderzoek werden in totaal 15.428 mensen met en zonder diabetes voor 25 jaar lang gevolgd. De mensen waren tussen de 45 en 64 jaar oud en moesten aan het begin van het onderzoek een vragenlijst invullen. Aan het einde van het onderzoek is gekeken naar welke mensen zijn overleden en of er een verband tussen het overlijden en de eetgewoontes was te vinden vergeleken met de mensen die nog in leven waren.

In het kort hieronder even de voor- en nadelen op een rijtje.

Wat zijn de voordelen?

  •  Langer een verzadigd gevoel (mede doordat de recepten rijk aan eiwitten zijn)
  •  Je vetverbranding zal sneller gaan
  •  Minder insulinegevoeligheid
  •  Vet wat je kwijt raakt zal langer wegblijven bij dit dieet (je schommelt niet met je gewicht) 
Koolhydraatarm eten

Wat zijn de nadelen?

  •  Het is een vrij streng dieet
  •  Geen zoetigheid meer tussendoor
  •  Het vergt planning wat betreft het bereiden
  •  Er zijn nog geen kant- en klare maaltijden in de supermarkt te vinden

Dit zijn wat kleine voor- en nadelen op een rijtje. Uiteindelijk zul je het zelf moeten proberen om te ervaren of het echt wat voor je is en of je jouw doelen hiermee zult behalen, of dit nu afvallen is of om gezondheidsredenen

Tot slot

Je hebt als het goed is nu een beetje een idee wat een koolhydraatarm dieet is. Je weet nu ook dat je het even de tijd moet geven om eraan te wennen maar de resultaten voor zich zullen spreken.

Misschien dat je in het begint een beetje aan het worstelen bent om hieraan te wennen en honger blijft houden. Zorg er daarom des te meer voor dat wanneer je hieraan begint je dat gelijk goed doet met de juiste maaltijden, hierin zal je direct een verzadigd gevoel hebben en kost het je niet eens zoveel moeite. 

Ga daarom misschien (vooral in het begin) niet teveel aanklooien maar begin gelijk goed. Als je zelf gaat experimenteren en het valt dan tegen dan kan het natuurlijk zo zijn dat je na een paar dagen al de handdoek in de ring gooit. 

Voorkom dit en begin gelijk goed, via de onderstaande link kom je bij 140+ koolhydraatarme recepten, wellicht geven die je een vliegende start! 

Categorieën Dieet

Plaats een reactie