Gezonde snacks top 10

Gezonde snacks top 10

Gezonde snacks, wat zijn dat nou? Aan alle kanten zien we dat we steeds bewuster worden van wat we eten. Veel mensen zijn hier mee bezig en daarom leek het ons eens hoog tijd voor de gezonde snacks top 10

In talloze supermarkten zien we de trend (die uit Amerika komt) dat calorieën overal bijgehouden worden. Koop een willekeurige bak kwark en op het prijskaartje staat hoeveel suiker erin zit. 

Dit is goed, dit is mensen bewust maken van wat ze eten. 

Wat zijn gezonde snacks?

egin in ieder geval om zoetigheid en snacks zoals mars, snickers of een gevulde koek eens links te laten liggen. Dan maak je al een aardige stap, vervolgens vervang je ze door bijvoorbeeld fruit, kwark of een handje noten.

Kijk naar de eigenschappen van de snack, let dus op de combinatie van eiwitten, koolhydraten en suikers. Probeer eens tussendoortjes te vinden waarin meer eiwitten dan koolhydraten zitten.

Laten we de gezonde snacks top 10 eens doorlopen.

1. Noten

Gezonde noten

Noten zijn over de hele wereld populair en je kunt ze vrijwel overal verkrijgen. Je kunt ze rauw of gebrand eten en als snack maar ook door je avondeten heen doen. Kortom: variaties genoeg zijn er mogelijk met noten maar waarom zijn ze nou zo populair?

Noten bevatten gezonde vetten en weinig koolhydraten. Ze zitten vol met gezonde voedingstoffen zoals vezels, vitamines en eiwitten. Een handje met noten geeft  je even een voldaan en vol gevoel. In noten zit ” serotine” wat ervoor zorgt dat je even geen honger meer hebt.

Als je noten eet zorg er dan wel voor dat deze ongezouten zijn en geen laagje met suiker of chocolade hebben. Gewoon onbehandeld en rauw zijn noten het meest gezond!

2. Groente

Wortels, cherry tomaatjes, augurken, avocados, dit zijn voorbeelden van groentes die geen voorbereiding nodig hebben. Ze kunnen dus zo gegeten worden en zijn daarom ideaal als tussendoortje!

Groentes hebben bijna geen calorieën en dat komt omdat ze voor 90% uit water bestaan. En zoals we weten is water ontzettend gezond om te drinken.

Ze zitten ook boordevol mineralen en vitamines en dus daarom nummer 2 op de lijst!

3. Fruit

Gezond fruit

Fruit is erg gezond en nog lekker ook. Het heeft veel van dezelfde eigenschappen als groente. Het grote verschil is dat er in fruit meer suikers zitten dan in groente. Dit zijn echter suikers die je niet dik maken dus wees gerust.

Volgens het voedingscentrum zou genoeg groente en fruit eten de kans op hart- en vaatziekten verlagen.

Aanbevolen wordt twee stukken fruit per dag te eten, omdat het gezond is betekend het niet dat je het onbeperkt kunt eten.

4. Gekookt ei

Een gekookt eitje hoor ook absoluut thuis in de gezonde snack top 10! Eieren bevatten eiwit en onverzadigde vetten die beide erg gezond zijn voor mensen.

Eieren vullen ook erg goed waardoor je weer eventjes minder trek in allerlei lekkernijen hebt.

Hard boiled eggs in pot

Hoe vaak mag je eieren eten? Het ene onderzoek zegt 3 x per week en het andere onderzoek geeft aan dat elke dag wel en eitje gegeten mag worden.

Conclusie is dus dat het erg gezond is maar met mate gegeten mag worden.

5. Water

Human hand holding a bottle of water

Uiteraard mag water niet ontbreken in deze lijst. Ons lichaam bestaat 60-70% uit water, dit komt doordat water als oplosmiddel dient voor de mineralen en voedingstoffen om door het lichaam te vervoeren.

Ook dient het als aanvulmiddel. Iedereen kent dat gevoel wel na een avondje stappen. Drink dan vooral veel water en je lichaam herstelt een stuk sneller. Als je wilt afvallen is veel water drinken belangrijk. 

Het is niet alleen heel gezond om zoveel mogelijk afvalstoffen uit je lichaam te voeren, je hebt er bovendien een voller gevoel van waardoor je minder snelle lekkere trekt hebt.

6. Rijstwafel

Rijstwafels vallen onder de gezonde snacks maar je hebt alleen vrij snel weer trek. Dit komt omdat rijstwafels “snelle koolhydraten” bevatten die snel door je lichaam heen gaan.  

Daardoor krijg je schommelingen in je bloedsuikerspiegel en dus weer trek.

Rijstwafel

Meerdere rijstwafels gaan eten is niet de oplossing vanwege het zoutgehalte waardoor het een ongezonde snack gaat worden.

Wat je dan het beste kunt doen is een laagje pindakaas of iets anders dat goed vult erop smeren. Hierdoor krijg je niet al te snel honger en is het toch een gezonde snack.

7. Gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten

We kennen gedroogde vruchten het best in combinatie met noten. Deze combinatie is een gezonde, lekkere en goed gevulde combinatie. Kortom: een gezonde snack!

De vitamines zijn wel iets minder dan in verse vruchten of fruit, doordat ze gedroogd zijn gaan er vitamines verloren.

 

Ze blijven erg lekker en gezond, wie kent de rozijntjes niet? Het is bij uitstek het eerste snoepje van kinderen en dit is omdat het lekker en gezond tegelijk is.

Je kunt ze ook door bepaalde gerechten heen doen, hetzelfde als met noten eigenlijk. Het is lekker, gezond en het vult goed!

8. Crackers

Crackers heb je in allerlei soorten en maten. Pas alleen een btje op met wat er in de cracker zit en wat je er vervolgens op gaat smeren.

Tegenwoordig zijn er genoeg gezonde crackers te vinden die jou zeker gaan helpen in je afslankplan maar daar moet je even naar zoeken.

 

Cracker

Vooral bij biologische winkels hebben ze crackers waarin ze lekkere combinaties hebben gemaakt met heerlijke ingrediënten waardoor dit een uitstekend tussendoortje is en dus onder een gezonde snack valt.

9. Smoothies

Smoothies

Smoothies zijn niet meer weg te denken. Ze horen daarom ook zeker uit in de gezonde snacks top 10! 

Je kunt smoothies zelf maken en samenstellen. Veel supermarkten hebben ook kant en klaar diepvriesverpakkingen liggen.  

Zorg er wel voor dat je weet wat er in je smoothie zit en dat de smoothie ook gezond is.

Er zijn talloze recepten waarmee je smoothies kunt maken, als je het nou echt niet weet dan kun je hier wat inspiratie opdoen.

10. Kwark

Kwark heb je in allerlei soorten en maten. Pas vooral op met kwark dat je niet voor de allerlekkerste kiest met bijvoorbeeld stukjes chocolade erin. Deze heerlijke toevoeging zorgt ervoor dat het geen gezonde snack meer is!

De meest gezonde kwark is eigenlijk de magere naturel kwark. Hierin zitten de meeste eiwitten en minste koolhydraten. Veel mensen vinden het daarom ook de meest smakeloze kwark.

Doe eens stukjes fruit in je kwark, of doe er een handje noten of rozijnen doorheen. Het zal je verbazen hoe lekker dat is en nog gezond ook!  

Kwark

Je kunt kwark ook rustig in de blender doen met een banaan of wat aardbeien er doorheen.

Kortom: teveel variaties met kwark om even op te noemen. Probeer het maar eens uit en je zult er geen spijt van krijgen!

Categorieën Voeding

Plaats een reactie