Eiwitrijk eten

EiwitOnderzoek heeft uitgewezen dat eiwitrijk eten overgewicht tegengaat.  Dat eiwitten gezond zijn hoor je overal, het is ook niet voor niets dat veel topsporters eiwitrijk eten om zo topfit te blijven. Maar hoe werkt dit dan zul je nu denken.

Het is eigenlijk heel simpel. Op onze pagina over “buikvet verbranden” zijn we al kort ingegaan over de positieve effecten van eiwitrijk eten op ons lichaam.

We zullen op deze pagina eens dieper ingaan wat het effect van eiwitten is, ook zullen een paar lekkere en makkelijke eiwitrijke recepten delen en tips geven over eiwitrijk eten.

 

JA! IK WIL VANDAAG NOG BEGINNEN!

Wat zijn eiwitten?

Eiwitrijk etenEiwit of proteïne zoals het ook weleens genoemd wordt, is een voedingstof dat aminozuren en energie levert aan het lichaam. Wat zijn aminozuren hoor ik je denken!

Eiwitten spelen een grote rol bij alle biologische processen van ons lichaam, aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Je kunt je nu dus wel voorstellen hoe belangrijk aminozuren dus zijn maar daarover later meer.

Bijna alle weefsels en lichamelijke cellen bestaan gedeeltelijk uit eiwitten. Spierweefsel is ook grotendeels uit eiwitten opgebouwd. Vandaar dat eiwitten zo belangrijk zijn voor onder andere bodybuilders en heb je dus meer eiwitten nodig als je veel sport.

Ook topsporters zoals bijvoorbeeld Max Verstappen en Rico Verhoeven hebben een eiwitrijk dieet. Veel sporters vullen hun eiwitrijke dieet ook aan met eiwit shakes om zo toch aan de benodigde eiwitten te komen die zij nodig hebben om te herstellen van de intensieve inspanningen.

Eiwit functies

Eiwitten hebben nog meer functies dan alleen spierweefsel herstellen en opbouwen. Naast nieuwe weefsel breken ze ook oud weefsel af, maken nieuwe cellen aan en breken oude af. Eiwitten zorgen ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden, erg belangrijk als je af wilt vallen, ze zorgen er ook voor dat we belangrijke stoffen uit voeding opnemen.

Hoeveel eiwitten hebben wij nodig?

Een volwassen man heeft ongeveer tussen de 45 en 65 gram eiwit per dag nodig. We hebben nog een andere berekening die we aan kunnen houden, voor elke kg aan lichaamsgewicht hebben we 0,8 kg eiwit nodig. Dit hangt echter wel af van de leeftijd en of degene sport of niet. Iemand die bijvoorbeeld 3 keer in de week naar de sportschool gaat heeft meer eiwitten nodig, dan gaan we uit van 1,6 tot 1,8 kg voor elke kg aan lichaamsgewicht.

Te weinig / teveel eiwitten

Wat gebeurd er met je als je niet genoeg eiwitten binnen krijgt? Het eerste wat het lichaam zal gaan doen is je spieren afbreken. Zoals hierboven beschreven bevatten spieren veel eiwitten dus je lichaam gaat ze afbreken om de eiwitten uit je spieren vrij te maken en te gebruiken.

Als je teveel eiwitten binnen krijgt zal je lichaam daar ook weer op reageren. Zo zul je last van je darmen krijgen in de vorm van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ook kun je overgewicht krijgen doordat teveel eiwitten zich in vet zal omzetten omdat je lichaam het niet verwerkt krijgt door de hoeveelheid.

Daarom is het dus van belang dat je een goede balans vindt voor je eiwitinname. Hieronder wat voorbeelden van eiwitrijk voedsel.

Eiwitrijke vissoorten

Vis staat bekend als een grote eiwitbron, het gaat natuurlijk niet voor alle vissoorten op vandaar dat we een lijstje gemaakt hebben van vissoorten die eiwitrijk zijn.

 • Tonijn
 • Zalm
 • Haring
 • Krab
 • Kreeft
 • Garnalen
 • Makreel
 • Kabeljauw

Eiwitrijke groente

Hieronder een lijstje met allerlei groentes die eiwitrijk zijn.

 • Witte bonen
 • Bruine bonen
 • Tuinbonen
 • Sojabonen
 • Broccoli
 • Kikkererwten

Eiwitrijke vleessoorten

Hieronder de meest eiwitrijke vleessoorten.

 • Kipfilet
 • Kalkoenfilet
 • Rosbief
 • Biefstuk
 • Ossenhaas

Wat zijn aminozuren?

Whey poeder is rijk aan eiwit uiteraardZoals eerder beschreven zijn de aminozuren de bouwstenen van de eiwitten, het zijn chemische moleculen die voorkomen in alles wat leeft.

Aminozuren krijgen we binnen via eiwitten die weer in onze voeding aanwezig zijn. Mocht je niet genoeg aminozuren binnenkrijgen zijn hier ook nog supplementen voor te krijgen

De supplement zijn te verkrijgen in de vorm van shakes en soms ook in tabletvorm. In een van de volgende blogs zullen we eens dieper op het gebruik van supplementen in gaan en wat er is te koop is zoal. Dit is uiteraard bij veel sporters populair om op deze manier spierpijn te verminderen en spiergroei te stimuleren.

Waar zitten aminozuren in?

Om genoeg aminozuren binnen te krijgen moet je dus eiwitrijk eten. Hieronder een lijst met voeding waar je de meeste eiwitten uit kunt halen.

 • Vlees (kip, kalkoen)
 • Vis (vette vis)
 • Zuivel (naturel kwark)
 • Noten (amandel, pistache, cashew)

Dit zijn zo’n beetje de beste en meest bekende voedselbronnen waaruit je eiwitten kunt halen. Zoals hierboven gezegd mocht er extra behoefte aan eiwitten en aminozuren zijn dan is dit via supplementen aan te vullen, hierover binnenkort meer!

Eerst gaan we eens kijken uit welke voeding wel zoveel mogelijk eiwitten kunnen halen. Pas als we daaruit niet meer genoeg kunnen halen ga je pas met supplementen aan de slag, zolang wachten de meeste echter niet.

Waar dienen aminozuren voor?

Zoals eerder gezegd zijn aminozuren de bouwstenen van eiwitten maar dat is niet de enige functie die ze hebben. Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsel bestaat uit aminozuren. Ze zorgen voor de structuur maar ook voor het vervoer en de opslag van alle voedingstoffen.

Eiwitrijke recepten

Door eiwitrijk te eten zul je ook meer afvallen. Als je zorgt dat je meer eiwitten dan koolhydraten binnenkrijgt zul je gewoon lekker vol zitten maar en dus niet aankomen doordat je eiwit/koolhydraat ratio in orde is.

Hoe kom ik aan eiwitrijke recepten?

Op deze site zullen we een kleine 105 eiwitrijke recepten met je delen die te vinden zijn in de boeken van fitchef.

Wat is fitchef?

Fitchef zijn de 3 boeken geschreven door Mark van Oosterwijk.  Ze zijn ontstaan door zijn persoonlijke strijd met overgewicht.

Het ‘probleem’ met veel kookboeken: teveel ingrediënten, te lange bereidingstijd en teveel exotische (dure) producten. Leuk, maar totaal niet praktisch voor dagelijks gebruik. Met FitChef wilt hij laten zien dat gezond eten ook leuk, goedkoop, snel & gemakkelijk kan zijn.

En ik kan je vertellen dat is het, je hebt gemakkelijk een relatief eenvoudig recept klaar dat gezond is ook nog. Het is ook niet voor niks dat inmiddels al meer dan 25000 mensen hiermee begonnen zijn.

Ik ben overtuigd dat deze manier van eten voor heel veel mensen werkt. Voldoet het boek toch niet aan je verwachtingen? Dan kun je binnen 14 dagen retourneren & krijg je het volledige aankoopbedrag direct terug op je rekening.

JA! IK WIL VANDAAG NOG BEGINNEN!

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie