Afvallen zonder sporten, kan dat?

Afvallen zonder sporten

Kun je afvallen zonder sporten vragen veel mensen zich af.  

JA! Het is absoluut mogelijk om af te vallen zonder te gaan hardlopen of urenlang in de sportschool jezelf uit te hoeven sloven. Het werkt ook niet zo dat je wel eventjes een paar weekjes naar de sportschool gaat om af te vallen.

Hoe het dan wel werkt ga ik je in dit artikel uitleggen.

Afvallen zonder sporten, is dat echt mogelijk?

Ja, dat is absoluut mogelijk! Je kunt nog zoveel sporten als je wilt maar als jouw eetpatroon niet wordt aangepast dan gebeurd er niks. Vaak denken mensen ik ga eventjes naar de sportschool om die paar kilo extra kwijt te raken, zonder iets aan het voedingspatroon te doen. Hier gaat het dus mis. De combinatie voeding en sporten met als doel afvallen is 80% bereik met de juiste voeding en 20% bereik je met sporten. Dit geeft dus al aan hoe belangrijk voeding hierin is!

Uiteindelijk kun je altijd nog beginnen met sporten en dit zal zeker een positief effect hebben op je vetverbranding waardoor je nog meer zult afvallen. Het kan natuurlijk zijn dat je een druk gezinsleven hebt of een drukke baan waardoor sporten gewoon even niet mogelijk is. Dit betekend niet dat er geen andere opties zijn om af te vallen. Sterker nog, het belangrijkste gedeelte om af te vallen zal je minder inspanning kosten dan om naar de sportschool te gaan.

Afvallen door te eten

Dit klink misschien heel onlogisch maar om af te vallen moet je gaan eten, en dan vooral vaker gaan eten. Dit betekend niet dat je nu los kunt gaan door driemaal daags chips en friet te eten. Het is belangrijk om de juiste en gezonde voeding binnen te krijgen als je dit doet. Dus koolhydraten en suikers zeer zeker vermijden en zoveel mogelijk eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen.

Koolhydraten zorgen voor een moeizame verbranding terwijl eiwitten en vetten weer voor een snelle verbranding zorgen. Hierdoor ga je dus sneller vet verbranden en dus gewicht verliezen. Door vaker te eten en de juiste dingen te eten blijf je dus je lichaam aansporen om te blijven verbranden.

Ik wil afvallen zonder sporten, wat moet ik doen?

Het allerbelangrijkste hierin is je voedingspatroon aanpassen. Je kunt nog zoveel sporten als je wilt maar als jouw voedingspatroon hetzelfde blijft zul je weinig resultaat gaan zien. 

Mensen gaan al snel minder eten maar als ze eten zijn het al gauw toch snelle koolhydraten of suikers die ze tot zich nemen. En dit zijn nou juist de boosdoeners! 

Als je in je dagelijkse voedingspatroon pasta, brood, aardappelen, light producten en rijst hebt zitten dan zul je niet snel afvallen. Dit zijn juist de producten die voorkomen dat jouw lichaam begint met vet te verbranden, je krijgt immers nog koolhydraten genoeg binnen.

Afvallen zonder sporten

Ik wil afvallen zonder sporten, moet ik nu op dieet?

Hier is simpel antwoord op te geven, ja! En raak niet gelijk in paniek als je het woordje dieet hoort want zo erg is het allemaal niet. En buiten dat zijn er nog meer factoren die van groot belang zijn als je wilt afvallen zonder sporten, maar daarover later meer.

Als mensen aan het woordje dieet denken dan denken mensen al vaak aan alleen maar groeten sla-achtige saaie maaltijden. Dit is de verkeerde gedachte, door de jaren heen zijn er talloze onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat een dieet juist heel lekker gemaakt kan worden. Je moet alleen even weten aan welke regels je moet houden om te zorgen dat je voldoende binnen krijgt en ook gaat afvallen.

Het belangrijkste is dat het vooral koolhydraatarm is allemaal. Hierbij een kort overzichtje wat je wel en niet kunt eten om een vliegende start te maken met afvallen, zonder dat je daarbij hoeft te sporten! Verderop zal een uitgebreider overzicht komen met wat de exacte producten zijn die je wel en die je niet kunt eten.

Wat mag je wel

 •  Gezonde vetten
 •  Alle koolhydraatarme groenten
 •  Eiwitten
 •  Fruit (in beperkte mate)

Wat mag je niet

 •  Koekjes, chips
 •  Fastfood
 •  Ontbijtkoeken, mueslirepen
 •  Frisdranken, vruchtensappen (dit zit boordevol suiker)
 •  Gefrituurd of bewerkt voedsel
 •  kant en klaar maaltijden

Als je het bovenstaande lijstje bekijkt ziet het er niet erg onaantrekkelijk uit wat je nog mag eten. Hieronder zullen we eens dieper erop in gaan welke voeding onder deze producten vallen. Je zult zien dat het dan ineens heel anders eruit ziet en een stuk aantrekkelijker is.

Gezonde vetten of enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetten

 1. Vette vis (tonijn, zalm, haring, makreel, forel)
 2.  Gemalen lijnzaad
 3.  Eieren
 4.  Groenten (groene groente zoals broccoli, boerenkool, spinazie, spuitjes)
 5.  Bonen (sperziebonen, mungbonen, kidneybonen)
 6.  Zaden (pompoenpitten, sesamzaad, hennepzaad)
 7.  Noten (walnoten, cashewnoten)
 8.  Advocado
 9.  Olijven
 10.  Kokosolie

Koolhydraatarme groenten

 1.  Broccoli
 2.  Asperges
 3.  Champignons
 4.  Paprika
 5.  Courgette
 6.  Spinazie
 7.  Bloemkool
 8.  Radijs
 9.  Boerenkool
 10.  Komkommer
 11.  Spruitjes
 12.  Sla

Eiwitten

 1.  Ei
 2.  Kip
 3.  Kalkoen
 4.  Magere kwark
 5.  Peulvruchten (erwten, linzen, bonen)
 6.  Mager vlees (biefstuk, tartaartje, rosbief, ossenhaas, rundergehakt, karbonade, varkenshaas)
 7. Vis (kabeljauw, koolvis, schelvis, mosselen, garnalen)

Fruit 

Als we het over fruit hebben dan hebben we het over vers fruit of ingevroren fruit. Fruit wat in een blik zit kun je beter vermijden omdat dit vaak in suikerwater zit. Onder fruit valt niet een vruchtensap, ook hier is vaak suiker aan toegevoegd en om af te vallen wordt dit niet aangeraden.

De aanbevolen hoeveelheid fruit eten per dag ligt op 2 stuks. Het maakt echt niet uit als er een dag tussen zit waarop je 3 stukken fruit eet maar probeer je aan de maximale hoeveelheid van 2 stuks te houden. Het is natuurlijk wel altijd beter dan wanneer je een koekje of snoep tussendoor eet, dus als je echt zin in iets hebt kies dan voor fruit, ondanks dat je al 2 stuks op hebt die dag.

“Waarom maar maximaal 2 stukken fruit per dag?”

In fruit zitten aardig wat suikers ondanks dat het enorm gezond is, dus meerdere stukke fruit per dag zorgen er dus voor je aardig wat suiker binnenkrijgt, terwijl je denkt dat je gezond bezig bent. 

Hieronder even een overzichtje wat er zoal in fruit zit aan suikers.

Afvallen zonder sporten

Zo zie je dus per fruitsoort hoeveel suiker erin zit en dat dit best nog wel wat is. Meer dan de meeste mensen denken.

Drink meer water om af te vallen zonder te sporten

Je hebt het vast weleens vaker gehoord, veel water drinken is gezond. Het is niet zo dat als je meer water gaat drinken en je voedingspatroon hetzelfde laat dat je af gaat vallen, zo werkt het dus niet. 

Wel helpt water je om even een vol gevoel te krijgen, dit is maar tijdelijk maar dit kan je net even door een moeilijk moment heen helpen.

Afvallen zonder sporten

Waarom is veel water drinken gezond?

Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Water zorgt ervoor dat alle processen in ons lichaam optimaal werken. Als we geen water meer in ons lichaam hebben dan werkt ons lichaam niet meer. Het menselijk lichaam kan ook maar drie dagen zonder water. Als je langer dan drie zonder water zit dan kan je lichaam niet meer functioneren  en zul je overlijden.

We verliezen gedurende de gehele dag water via adem, zweten of plassen. We moeten dit dus op peil houden door voldoende water te drinken gedurende de dag. Veel mensen doen dit niet omdat ze liever een drankje nemen waar een smaakje aan zit, oftewel een drankje met suikers en die het afvallen niet zal bevorderen.

Water zorgt er wel voor dat je afvalt, mits je hier genoeg van drinkt. Als je genoeg water drinkt zal je merken dat dit ook je hongergevoel tijdelijk wegneemt. Test het maar eens uit, als je morgenvroeg opstaat drink dan als eerste maar eens een paar glazen water. Je zult merken dat je daardoor geen honger meer hebt. Het is wel zo dat het hongergevoel voor kortere tijd wegblijft omdat water snel door je lichaam opgenomen wordt.

Tips om meer water te leren drinken

Hieronder een paar tips om water in te zetten als wapen als je wilt afvallen zonder te hoeven sporten!

 1.  Begin de dag met het drinken van water. Dit vermindert direct je hongergevoel en vul de vochtvoorraad van je lichaam weer aan.
 2.  Probeer om over de gehele dag zo’n 2 tot 2,5 liter water te drinken. Uiteraard zal je dat de eerste dag niet lukken maar bouw dat op. Begin bij een halve liter en bouw het langzaam op totdat je aan die 2 tot 2,5 liter per dag komt.
 3.  Als je tussen de maaltijden door trek krijgt drink eerst water. Drink een paar glazen of een flesje water en kijk of je dit hongergevoel zo lang mogelijk uit kunt stellen.
 4.  Als je het drinken van water saai vindt vanwege de smaak doe er dan een schijfje komkommer of citroen in. Maak het lekker voor jezelf alleen voeg er uiteraard geen suiker aan toe!

Als je alles zo op een rijtje zet met wat je wel mag eten valt het allemaal reuze mee toch? Je kunt hier genoeg heerlijke en gezonde maaltijden van maken.

Afvallen zonder sporten extra tips

Als je wilt afvallen zonder sporten weten we inmiddels dat we onze koolhydraat inname aan moeten passen, we weten dat teveel fruit eten juist niet werkt, ook weten we dat we meer water moeten drinken. 

Maar er zijn nog een paar extra dingetjes die fiks bijdragen als je wilt afvallen zonder te sporten. Het zijn gewoon de simpele dingen die we doen of juist niet doen maar die wel enorm belangrijk zijn voor een goed resultaat! Hieronder enkele tips die we nog niet hebben genoemd in dit artikel.

Nachtrust

Iedereen weet wel dat nachtrust belangrijk is maar weinig mensen leggen een verband tussen nachtrust en gewichtstoename of juist weer afvallen. Het is zelfs zo dat het net zo belangrijk is als een goed voedingspatroon of juist weer sporten als je bepaalde resultaten wilt behalen.

Langdurig slaaptekort staat in verband met gewichtstoename. Onderzoek (zie hier) heeft uitgewezen dat mensen met een langdurig slaaptekort vaak zwaarder wegen dan mensen die wel een goede nachtrust hebben. Uit het onderzoek is gebleken dat 1 week lang 6 uur of minder slapen per nacht al voor gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Let hier dus op en zorg voor een goede nachtrust!

Alcohol

Afvallen zonder sporten

Helaas (voor sommige) zullen we de alcoholische drankjes even moeten laten staan als je wilt afvallen zonder sporten. Sommige mensen vinden het heerlijk om in het weekend een lekker drankje, glaasjes wijn of biertje te drinken maar als je wilt afvallen doe dit (tijdelijk) even niet. Het is zo dat als je iets wilt bereiken je hier altijd bepaalde dingen voor moet doen of juist voor moet laten en alcohol is daar een hele belangrijke in die op het lijstje van “laten” even moet.

Als je doel is om af te vallen zonder te sporten dan moet je calorie inname naar beneden. En alcohol bevat juist veel calorieën waarmee je dus niet de resultaten zult gaan halen die je wilt! Daarnaast als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt zal je nachtrust veel beter zijn wat weer goed voor je gezondheid is en je vetverbranding sneller en beter in gang zet! Het zorgt op meerdere vlakken er dus voor dat je niet aankomt.

Uiteraard hoef je niet de rest van je leven te stoppen met het drinken van alcohol maar je kunt het gewoon eens proberen. Kijk het eens een maandje aan en bekijk aan het einde van de maand wat het resultaat is als je op de weegschaal gaat staan.

Smoothies

Iets waar we het nog niet over hebben gehad zijn smoothies. Tegenwoordig zijn er wel duizenden verschillende recepten te verkrijgen of zelf te verzinnen wat je allemaal in een smoothie kunt doen. 

Wat vooral veel gebruikt wordt in smoothies zijn natuurlijk groente en fruit. Ook een smoothie is goed te gebruiken als tussendoortje of om de ergste honger even te stillen. Als je smoothies maakt is het aanbevolen of hier bijvoorbeeld ingevroren fruit of vers fruit voor te gebruiken.

Tot slot

Hopelijk ben je inmiddels iets wijzer geworden en is het ook duidelijk geworden dat afvallen zonder sporten wel degelijk mogelijk is. Maar zoals eerder gezegd zul je er iets voor moeten veranderen of aanpassen. Misschien is het een beetje lastig om op te starten maar als je eenmaal bezig bent en resultaat gaat zien zul je alleen maar fanatieker worden. Je kunt je doel behalen, als je er maar voor gaat en weet wat je doet.

Als dat laatste nou een probleem is en je hebt ondanks het lezen toch nog steeds niet echt een idee hoe je moet beginnen, of wat nou nodig is om welk resultaat te bereiken doe dan hieronder de GRATIS dieet test.

De bedoeling van deze test is om je op weg te helpen en je GRATIS van persoonlijk advies te voorzien!

Categorieën Afvallen

Plaats een reactie