Afvallen lukt niet? Met deze 10 tips lukt het wel!

afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet? Maak je geen zorgen, ik vertel je precies hoe het allemaal werkt en geef je 10 GRATIS tips waarmee het zelfs makkelijk wordt. Sterker nog, je gaat het leuk vinden en zult hierdoor anders in het leven staan. Je komt lekkerder in je vel te zitten, straalt zelfvertrouwen uit en durft jezelf weer te laten zien. Laten we snel beginnen!

Afvallen lukt niet? Hoe komt dit?

Voordat we gaan kijken naar hoe jij makkelijk kunt gaan afvallen gaan we eerst even kijken waarom het nu dan niet lukt. Het is belangrijk de oorzaak daarvan bloot te leggen zodat we weten waar we op moeten letten. Op deze manier kan dit het proces van afvallen niet verstoren of vertragen.

We gaan kijken naar wat de meest voorkomende redenen zijn dat afvallen niet lukt en kijken dan naar hoe we dit kunnen omdraaien zodat het wel lukt.

Reden #1: Je hebt niet in de gaten dat je afvalt.

Na de feestdagen ben je fanatiek naar de sportschool gegaan, hebt een abonnementje genomen en inmiddels sport je drie keer per en sinds de tweede week heb je ook je voedingspatroon wat aangepast.

Na een maand intensief sporten en letten op wat je eet en drinkt ga je op je weegschaal staan….what the @#$%!!!

Afvallen lukt niet

Je bent nog geen halve kilo afgevallen! Sterker nog, je bent een halve kilo aangekomen! Je hebt jezelf zo afgebeuld in de gym, al die lekkere dingen laten staan en soms zelfs honger geleden. Relax, haal adem, dit zegt niks namelijk. 

Je moet niet vergeten dat sinds je aan de gewichten hangt je spieren wat zijn gegroeid, spieren wegen zwaarder dan vet en zeer waarschijnlijk ben je wel degelijk wat vet kwijt. Alleen door het gewicht van die spieren is dat resultaat op de weegschaal niet zichtbaar.

Dus maak je niet druk, ga gewoon naar de gym en doe je best, en denk niet afvallen lukt niet! NO PAIN, NO GAIN!

Reden #2: Afvallen lukt niet omdat je niet bewust bent van HOEVEEL je eet.

Als regel moet je nemen dat per dag een volwassen vrouw 1800 calorieën nodig heeft en een volwassen man 2500 calorieën nodig heeft. Dit is puur om gewoon te onderhouden van wat je nu weegt. Hier kom je niet van aan en val je niet van af maar je blijft qua gewicht gelijk.

Dan is het een simpele rekensom wat je moet doen als je wilt afvallen toch?

Afvallen lukt niet

Niet? Oke dan zal ik het voorzeggen, je calorieën moeten omlaag! Als er wat af moet dan moet er minder in. En dan bedoel ik niet dan nemen we vanavond maar 1 frikandel in plaats van twee, nee let ook op WAT je eet, maar daarover later meer. 

Ga dus onder je behoefte zitten, vrouwen onder de 1800 calorieën en mannen onder de 2500 calorieën per dag en dan pas ga je afvallen.

Reden #3: Afvallen lukt niet omdat je niet bewust bent van WAT je eet

Hierboven gingen we er al kort even op in hoe belangrijk het is wat je eet. In onze eerdere blogs hebben we het al eerder over eiwitten gehad en ook over koolhydraatarm eten. Dit zijn 2 belangrijke macro’s (dit zijn macro’s) die van essentieel belang zijn als je wilt afvallen.

Gebruik hulpmiddelen als je wilt weten hoeveel je binnenkrijgt met welke voeding, hiervoor zijn verschillende apps zoals MyFitnessPal die je gewoon op je mobiel kunt installeren en alles wat je eet mee kunt scannen. Het werkt echt perfect als je wilt bijhouden hoeveel calorieën iets is en het is dus een bewustwording van wat je binnen krijgt. Doen dus!

Reden #4: De hoeveelheid eiwitten die je eet is te weinig

Eiwitten zijn dus een van de belangrijkste voedingstoffen voor je lichaam als je wilt afvallen. Als je eenmaal aan de slag gaat met de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt moet je even onthouden dat bijna een derde van je dagelijkse calorieën inname uit eiwitten bestaat. Je moet dus zorgen dat je eiwitrijk gaat eten.

Het is dus belangrijk als je hierin wilt slagen dat je een meer uitgebalanceerd voedingspatroon gaat eten. Weet wat voeding met je lichaam doet en de resultaten komen vanzelf!

Als je nu denkt uhm, hoe ga ik dat doen? No worries, hieronder zie je hoe aan eiwitrijke recepten kunt komen!

Reden #5: Je krijgt teveel calorieën binnen

Zoals we eerder al besproken hebben zijn de calorieën van groot belang, en dan met name de totale aantal calorieën die je per dag binnen krijgt.  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat veel mensen die willen afvallen de calorie inname fors onderschatten en zich geen raad meer weten omdat ze niet snappen wat ze fout doen.

Je hoeft zeker niet de rest van je leven alles te tellen wat je eet maar wil je een bepaald doel bereiken dan zal je er iets voor moeten doen. Ga een week of twee eens kijken wat je per dag eet. Gebruik de MyFitnessPal app die gewoon gratis is en scan alles wat je eet. 

Dit blijft in het geheugen van de app staan dus de volgende keer hoef je het alleen maar aan te vinken. Doe dit een week of twee en je zult zien dat je daardoor aardig door begint te krijgen hoeveel calorieën iets waardoor het gehele proces veel makkelijk gaat worden. Download dus de app en ga aan de slag!

Reden #6: Je hebt last van stress

Afvallen lukt niet Met deze 10 tips lukt het wel

Je hebt het druk op je werk, maakt je zorgen over je tentamens, je moet een rijexamen doen en ga zo maar even door. Er zijn duizenden redenen waarom mensen last van stress hebben en dit werkt door op je eetpatroon, nachtrust en uiteindelijk je gewicht.

Het is logisch dat je in sommige situaties spanning of stress hebt, bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek of een eerste date. Dat noemen ze ook weleens gezonde spanning. Maar wanneer je continue onder spanning of stress staat dan wordt het een ander verhaal. We zien dit veel terug bij mensen die bijvoorbeeld financiële problemen hebben. Hierbij is stress continue aanwezig en heeft het effect op je hele leven. In deze situaties gaat het dus doorwerken op je gezondheid en daarvoor moet je oppassen.

Dit heeft vooral te maken met cortisol, dit hormoon komt vrij in stressvolle situatie en speelt een belangrijke rol tijdens de opslag van buikvet.

Zorg er dus voor als je veel stress in je leven hebt dat of de problemen aangepakt worden en als dit niet direct op te lossen is zorg er dan voor dat je leert te ontspannen. Ga naar yoga, lees een boek, kijk een serie of ga naar de sportschool als je daardoor meer kunt ontspannen. Leer om je gedachten te verzetten en de zaken in je leven die stress veroorzaken eventjes opzij te zetten.

Reden #7: Je drinkt light producten omdat je denkt dat ze gezonder zijn

Jaren geleden kwamen de light producten op de markt en de fabrikanten prezen deze producten aan dat ze veel gezonder zijn dan de normale variant. De light producten bevatten weliswaar minder calorieën maar zijn vervolgens volgestopt met kunstmatige zoetstoffen die niet gezond voor je zijn.

Stop met frisdranken en verleg je focus bijvoorbeeld op water of groene thee want dat helpt je met afvallen. Water klinkt nogal saai maar voel hier een schijfje citroen aan toe of ander fruit. Dit gaat je veel meer helpen, je zult minder dorst krijgen en water zorgt er ook nog eens voor dat je een voller gevoel krijgt dus je zult minder snel zin hebben om iets te eten.

Reden #8: Afvallen lukt niet, ik ga 1 keer per week naar de sportschool zelfs

Mocht het zo zijn dat je naar de sportschool gaat dan moeten we dit even verdelen in twee groepen. We hebben het dan over krachttraining en cardio. En helaas moet ik je gelijk teleurstellen dat met 1 keer naar de sportschool gaan je het niet gaat redden als je wilt dat wat je in de sportschool doet resultaten op gaat leveren.

Als je naar de sportschool gaat en met gewichten (krachttraining) gaat stoeien dan moet je weten dat 1 keer per week niet voldoende is. We verdelen het lichaam even in de spiergroepen die je gaat trainen: Borst, rug, schouders, biceps, triceps, buikspieren en benen (en billen). 

Per spiergroep zal je minimaal 3 tot 5 verschillende oefeningen moeten doen wil je hier resultaat van zien en per oefening praten we dan over vier sets tussen de 8 – 15 herhalingen (afhankelijk van wat je wilt bereiken). 

Dit is onmogelijk om binnen 1 of 2 uurtjes te doen en dan komt er ook nog eens cardio bij. Dus mocht de tijd dit toelaten, verdeel je spiergroepen over een aantal dagen, hou aan om tussen de 45 minuten en 1 uur krachttraining te doen en daarnaast nog een 30-45 minuten cardio. Dan zul je verbluffende resultaten gaan zien!

Reden #9: Jouw schildklier werkt niet mee

Je volgt alle tips en je boekt nog steeds geen resultaten? Dan moeten we de reden toch ergens anders gaan zoeken. Ga dan eens naar de dokter en vraag hem eens te testen of jouw schildklier misschien te traag werkt? De schildklier is een van de belangrijkste hormoonklieren in ons lichaam en is onmisbaar voor het regelen van de lichaamscellen.

Ook je verbranding gaat via deze hormoonklier dus als deze niet werkt zoals het hoort ga je bij een te traag werkende schildklier aankomen in gewicht en bij een te langzaam werkende schildklier juist afvallen in gewicht. Wacht dus niet af maar onderneem actie als je alle bovenstaande tips goed opvolgt maar geen resultaten boekt!

Reden #10: Je krijgt te weinig nachtrust

We zijn (vooral je wilt afvallen) constant bezig met de juiste voeding, gezonde voeding, hoeveel calorieën moeten we tot ons nemen en sporten. Vaak denken we niet aan de nachtrust die hier zeker bij hoort en minstens net zo belangrijk is, zoniet nog belangrijker.

Vooral als je veel sport dan herstelt je lichaam wanneer je slaapt, denk maar eens aan wanneer je na een intensief sportuurtje in de gym spierpijn begint te krijgen. Dat is altijd de volgende dag wanneer je opstaat, je lichaam is dan gedurende de nachtrust aan het herstellen.

Te weinig slapen is niet alleen slecht voor je herstel maar kan ook leiden tot gewichtstoename. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat door te weinig slaap de stofwisseling verlaagd wordt en de productie van verschillende hormonen in gang wordt gezet waardoor de aanmaak van buikvet gestimuleerd wordt.  Zorg er dus voor dat je minimaal 7/8 uur slaapt per nacht.

 

Afvallen lukt niet? Met deze 10 tips gaat het je lukken!

Als je de tips die hierboven worden genoemd zult volgen gaat het je zeker te weten lukken maar blijf wel realistisch! Als sommige mensen eenmaal de beslissing hebben genomen om te te gaan afvallen gaan ze elke dag op de weegschaal gaan en als er na de eerste week nog geen kilo af is dan zijn ze al teleurgesteld.

Het verliezen van gewicht en vooral verbranden van vet is een proces dat tijd nodig heeft. Spreek met jezelf een bepaalde dag in de week of in de maand af waarop je gaat wegen. 

Het is zeker haalbaar maar over het algemeen zijn er maar weinig mensen die 1 kilo per week afvallen. Maar zoals gezegd is dit wel haalbaar, je zult dan wel alle bovengenoemde tips moeten volgen en wees streng voor jezelf. Voor alles wat je wilt bereiken in dit leven zal je iets moeten doen of iets voor moeten laten. En voor sommige dingen moet je net iets meer doen dan voor andere.

Plaats een reactie